Knulst

Een vloer van duoplanken

Een duoplank wordt ook wel een multiplank genoemd. Ze worden toegepast voor een lamellen parketvloer. De planken zijn uit meerdere lagen samengesteld. Voor de bovenlaag wordt vaak eiken gebruikt, omdat het materiaal over het algemeen een mooi en chique uiterlijk aan de vloer geeft. De onderlaag is van multiplex. Dergelijke vloeren zijn door de manier waarop ze zijn samengesteld zeer goed om in een woonhuis te gebruiken. De duoplank vloeren zijn niet alleen mooi, maar ook stabiel. Ze zijn ook zeer goed te gebruiken in woonhuizen waar vloerverwarming is toegepast. Een vloer van duoplanken zal onder de gewone omstandigheden nooit kromtrekken en er zal bijna geen werking optreden bij temperatuursveranderingen. De plankenvloer kan worden verlijmd, maar ook zwevend worden gelegd.

De samenstelling van duoplanken

Doordat de duoplank uit twee lagen is samengesteld is hij zeer stabiel. De multiplex laag die aan de onderzijde van de plank wordt gebruikt is samengesteld uit dunne plaatjes van hout die kruislings zijn verlijmd. Door deze manier van het samenstellen van een duoplank zal een vloer, die met deze duoplanken gelegd is, niet bij temperatuurswisselingen uitzetten of krimpen. Het uitzetten of krimpen wordt door de kruislings verlijmde plaatjes onderling opgeheven.

Wanneer je een duoplank vloer gaat uitzoeken is het verstandig om er een te nemen waarvan het multiplex van berkenhout is gemaakt. Door het aanbrengen van de toplaag op een berkenhouten multiplex laag wordt een zeer stabiele multi vloer verkregen. De vloer kan in iedere ruimte van een woonhuis worden toegepast. Ook heeft de vloer het voordeel dat de warmte snel wordt doorgelaten. De kosten van een duoplank met als onderlaag berkenhout is hoger dan een van vuren of grenenhout. Deze houtsoorten missen belangrijke goede eigenschappen van het berkenhout. Wanneer je een lamelparket vloer laat leggen met een multiplex laag van berkenhout kan hij zeer lang gebruikt worden. Moet hij na jaren een keer worden geschuurd en gelakt dan is het verstandig dit te laten doen door de vakman. Er wordt na het schuren door de vakman een zeer harde toplaag op aangebracht. Daarna zal de vloer zo goed als nieuw zijn.