Wat te doen met een extreem eigenwijze puber in huis?

Wat te doen met een extreem eigenwijze puber in huis?

Strategieën om de relatie met uw puber te verbeteren

De pubertijd is een moeilijke, soms verwarrende levensfase voor jongeren. Ze hebben de neiging om zeer eigenwijs te zijn en de kans is daarbij ook groot dat ze hun eigen denkwijze en meningen willen opdringen aan hun ouders. Als u een zeer eigenwijze puber in huis heeft, kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. Maar er zijn een aantal strategieën die u kunt toepassen om de relatie met uw puber te verbeteren.

Hoe met uw puber communiceren?

Ten eerste, probeer de andere kant van de verhalen te begrijpen. Een puber is vaak eigenwijs, omdat hij of zij zich onzeker voelt. Probeer de situatie vanuit hun puber perspectief te zien. Misschien heeft uw kind het gevoel dat hij/zij niet begrepen wordt of dat zijn of haar meningen niet serieus genomen worden. Probeer te luisteren naar hun verhalen en hun gevoelens te begrijpen.

Grenzen aangeven

Ten tweede, wees duidelijk over uw grenzen. De puberteit is een tijd van veranderingen en jongeren kunnen de neiging hebben om hun eigen grenzen te verleggen. Wees duidelijk over uw verwachtingen en geef uw zoon/dochter duidelijke richtlijnen en deadlines.

Flexibiliteit

Ten derde, wees flexibel. Zorg ervoor dat uw puber weet dat u open staat voor discussie en bereid bent om concessies te doen. Laat uw puber weten dat u luistert naar zijn of haar mening en dat u bereid bent om compromissen te sluiten.

Groeiruimte

Ten slotte, geef uw puber de ruimte om te groeien. Puberteit is een tijd waarin jongeren leren van hun fouten en hun persoonlijkheid ontwikkelen. Wees begripvol en geef uw puber de ruimte om eigen beslissingen te nemen, zelfs als u het er soms niet mee eens bent.

Samenvattend

Met deze strategieën kunt u proberen uw relatie met uw puber te verbeteren en de communicatie te versterken. Vergeet niet dat elke puber anders is en dat wat voor de één werkt, niet noodzakelijk werkt voor de ander. Neem de tijd om te luisteren en kijk naar wat het beste werkt voor jullie gezin.

Meer blogs lezen

Wilt u meer blogs lezen over coaching en ondersteuning? Klik dan op deze link.