Stressreductie op de werkvloer
Stressreductie is een populaire term op de werkvloer. Wanneer de werkdruk te hoog wordt, neemt ook de stress toe. Niet iedereen kan evenveel stress hebben maar werknemers willen zich ook niet laten kennen naar hun collega’s toe. De druk neemt daardoor toe en het gevoel van stress ook. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke spieren door de spanning. Uiteindelijk kan dat leiden tot uitval door ziekteverzuim. Zeker bij stress kan dit verzuim ook langere tijd duren.
Stressreductie voorkomt een kettingreactie van verzuim
Uitval door stress kan zorgen voor een kettingreactie. Doordat het verzuim wat langer duurt moeten collega’s de werkzaamheden opvangen. Dit zorgt weer voor extra werk en daarmee een hogere werkdruk bij de overgebleven collega’s. Die ervaren ook weer meer stress waardoor de kans op uitval ook weer groter is. Door stressreductie kan de kans op uitval kleiner gemaakt worden. Daarom is het voor werkgevers interessant om hierin te investeren. Verzuim kost immers geld en dat is iets wat werknemers willen voorkomen. Maar voor de meeste bedrijven is ook de gezondheid van werknemers belangrijk genoeg om in te investeren.
Hoe kun je stress reduceren?
Hoe kun je zorgen voor stressreductie op de werkvloer? Je kunt werknemers die stress ervaren doorsturen voor een anti stress behandeling. Tijdens deze behandeling leren ze hoe ze om moeten gaan met stress, wat hun valkuilen zijn en waardoor stress wordt getriggerd. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met stressvolle situaties. Tijdens de behandeling ervaart de werknemer ook diepe ontspanning waardoor de energie weer wordt aangevuld. Ontspanningsoefeningen geven de werknemer ook de kans om thuis of op kantoor te ontspannen. Soms is een behandeling al genoeg, in andere gevallen zijn meerdere behandelingen nodig om inzicht te krijgen in de oorzaak van klachten.